Κυριακή 18 Μαΐου 2008

ΚΚΕ: Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ HOMO STALINICUS


Παρέθεσα τα κείμενα διαφόρων αρθρογράφων για την περίοδο της Αποστασίας, καθώς επίσης και του Μάκη Μαΐλη, για να παρατηρήσει κανείς και το εύρος ή τη στενότητα της σκέψης τους. Υπάρχουν ασφαλώς τα ντοκουμέντα, τα κείμενα, που μιλάνε από μόνα τους και δεν χρειάζονται επεξηγήσεις. Είναι όμως και οι κρίσεις που εκφράζουν τον κάθε αρθρογράφο και υποδηλώνουν και την αφετηρία του, από όπου ορμώμενος, τοποθετείται αναλόγως.

Θέλω να σημειώσω για τα κείμενα του Μαΐλη και άλλων αρθρογράφων του ΚΚΕ ότι διαπνέονται από βαθύτατο μίσος κατά των λεγόμενων "αστικών" κομμάτων. Δικαίωμά τους να μισούν και ν' αγαπούν όποιο κόμμα θέλουν και όποιον πολιτικό γουστάρουν. Είναι βέβαιο ότι πιστεύουν πως διαθέτουν το ΑΛΑΘΗΤΟ, ότι δεν έχουν κάνει ή δεν κάνουν λάθη, ότι όλοι οι άλλοι υπηρετούν το κατεστημένο ή την "άρχουσα τάξη", ότι είναι υποκινούμενοι από τους Αμερικάνους, ότι τα άλλα -εκτός ΚΚΕ- κόμματα είναι κόμματα της "πλουτοκρατίας", ότι όλοι οι άλλοι συνωμοτούν κατά της εργατικής τάξης την οποία θέλουν μονάχα για λογαριασμό τους και δεν την "εκχωρούν" σε κανέναν άλλον...

Μερικές φορές θέλεις να γελάσεις κι άλλες να κλάψεις γιατί υπάρχουν άνθρωποι, συν-έλληνες, που το μυαλό τους είναι κολλημένο στα 1917! Δυστυχώς ο homo stalinicus, έχοντας το δικό του ορθολογισμό, εξακολουθεί να επιβιώνει. Θαυμάζω την πειθαρχία των οπαδών του ΚΚΕ, αλλά δεν συμφωνώ με την ιδεολογική πειθαρχία που είναι θεμελιωμένη σε μια μονοδιάστατη λογική και εκδηλώνεται με μισαλλόδοξο τρόπο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει για το ΚΚΕ γόνιμη διαμάχη των ιδεών, διαλεκτική των ιδεών. Αυτή την περιορίζουν μονάχα μεταξύ του κόμματος και της ΚΝΕ ή του ΠΑΜΕ. Έτσι πιστεύουν ότι προάγεται η αλήθεια. Η πολιτική του ΚΚΕ ήταν πάντοτε στεγανός μονόλογος και από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και δώθε απέκτησε μια ακαμψία που το καθήλωσε εκεί που τώρα βρίσκεται.

Αναφέρονται στον Γεώργιο Παπανδρέου, τον "Γέρο" της Δημοκρατίας, τον άνθρωπο που ηγήθηκε του αγώνα για την ανατροπή της καραμανλικής οκταετίας και το γκρέμισμα της Δεξιάς, και μιλάνε με τον πιο υποτιμητικό τρόπο. Σ' ένα παλιότερο άρθρο του [Το "Κέντρο" και ο Γ. Παπανδρέου] ο "Ριζοσπάστης" δήθεν αναρωτιόταν:

  • Ήταν ένας τυχοδιώκτης της πολιτικής, ένας "παπατζής", όπως επικράτησε να τον αποκαλούν πολλοί; Η ήταν ο χασάπης - ένας απ' όλους που είχαν στη διάθεσή τους η αστική τάξη και ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας, για το σφάξιμο του λαού, άλλοτε με πολιτικά μέσα και άλλοτε κυριολεκτικά;

Έχουν γραφτεί ένα σωρό παρόμοιες γελοιότητες στον "Ριζοσπάστη" [ποιος έσφαξε και ποιος δεν έσφαξε, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο - μη θίγουν τα κακώς κείμενα]. Δεν θα τις επαναλάβω εδώ κι ούτε θα επιχειρήσω να αντικρούσω. Κάτι τέτοιο το έχει κάνει ο δημοκρατικός λαός που αγάπησε τον "Γέρο" και τον ακολούθησε στους αγώνες που έκανε κατά της Δεξιάς. Το ΚΚΕ για μένα έχει τελειώσει από τότε που μαζί με τους "αναθεωρητές" συνεργάστηκαν με τον Μητσοτάκη και όλο το σκυλολόι της Δεξιάς, το θλιβερό 1989, όταν πίστεψαν πως οδηγώντας στο Ειδικό Δικαστήριο τον ΑΝΔΡΕΑ θα τον καταδικάσουν και θα διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ...

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να στραπατσάρει το δημοκρατικό φρόνημα του λαού. Έχει καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό, έχει επιβάλλει βία, έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες, κι ένα κλίμα νοσηρότητας, ανασφάλειας και αυθαιρεσίας έχει επιβληθεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου με την καθημερινή παραγωγή σκανδάλων, με το γκρέμισμα των δημοκρατικών θεσμών, με την επικράτηση οικονομικών συνθηκών που κάνουν τον Έλληνα φτωχότερο, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.λπ.
Και το ΚΚΕ τι κάνει; Τα βάζει με το ΠΑΣΟΚ! Δεν υπάρχει κείμενο στον "Ριζοσπάστη" που να μην αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ, που το κατηγορεί για όλα τα δεινά που έχει επισωρεύσει η Δεξιά, δεν υπάρχει ανακοίνωση της ηγεσίας του ΚΚΕ που να μην κατηγορεί πρώτα το ΠΑΣΟΚ και παρεμπιπτόντως να μιλάει και για τη Νέα Δημοκρατία. Έχει εξομοιώσει τα δυο κόμματα. Δεν βλέπει ότι πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους, για δυο διαφορετικά στρατόπεδα, για δυο διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές. Ποια είναι η προσφορά της Δεξιάς στον τόπο και ποια η προσφορά του ΠΑΣΟΚ; Προφανώς οι άνθρωποι του ΚΚΕ θέλουν να είναι τυφλοί και κουφοί. Δεν είναι δυνατό με λέξεις και φράσεις του περασμένου αιώνα και κάτω από το βάρος της κομματικής μονολιθικότητας να κάνεις πολιτική κριτική. Ο κομματικός μεσσιανισμός είναι παραγωγός και παράγωγο ψυχώσεων.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το ΚΚΕ θα παραμένει κολλημένο σ' ένα μονοψήφιο νούμερο και δεν πρόκειται να "μεγαλώσει"! Φεύγουν και οι παλιότεροι... Αλλά, αν συνεχίσει να χτυπάει πρώτα το ΠΑΣΟΚ, και να μην ασχολείται με τη ΝΔ, τόσο θα περιθωριοποιείται. Δεν είναι πολιτική συμπεριφορά αυτή ενός "δημοκρατικού" κόμματος. Πότε θα χωνέψουν εκεί στο ΚΚΕ ότι ένας είναι ο εχθρός: η Δεξιά κ.λπ.