Κυριακή 18 Μαΐου 2008

ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ: «ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Στο «στίγμα» της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσουν τα σοσιαλιστικά κόμματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Πολ Ράσμουσεν, το πρωί, στην ομιλία του στο τριήμερο εκδηλώσεων του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του '68. Την ομιλία του Ράσμουσεν παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι σήμερα οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη νιώθουν ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον τους. «Εμείς (σ.σ. το ΕΣΚ) και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβουμε τι έχει ο κόσμος στο μυαλό του. Χάσαμε εκλογές στην Ευρώπη και βλέπω απαισιοδοξία, αλλά σε ένα χρόνο έχουμε ευρωεκλογές και ένας χρόνος είναι πολύ μακρύς χρόνος στην πολιτική. Από τον Μάη του '68, αλλά και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ κατά την 7ετή δικτατορία έχουμε μια ισχυρή υπενθύμιση για το πώς γίνονται οι αλλαγές», είπε ο Ράσμουσεν και πρόσθεσε:
Την ανασφάλεια και το φόβο που νιώθουν οι πολίτες εκμεταλλεύονται τα κόμματα της Δεξιάς. Έτσι αρχίζουν να ακούν τα κόμματα της δεξιάς και τους εθνικιστές που επιρρίπτουν ευθύνες σε μετανάστες και άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η πρόκληση είναι σήμερα να μελετήσουμε το περιβάλλον και να δημιουργήσουμε νέες ελπίδες, ακούγοντας την καρδιά μας και το μυαλό μας, όπως έκαναν το Μάη του ΄68. Χρειαζόμαστε ένα νέο διαρθρωτικό μοντέλο για να προσελκύσουμε τους νέους και τους πολίτες.
Ένα άλλο θέμα είναι η λεγόμενη ελευθερία στην οικονομία για την οποία μιλάει συνεχώς η Δεξιά. Το μοντέλο της δεν δημιουργία ελευθερία, εμείς δημιουργούμε ελευθερία, π.χ. το κράτος πρόνοιας. Επιχειρούν να προκαλέσουν σύγχυση μιλώντας για ελευθερία στις επιλογές των πολιτών και στην οικονομία, αλλά στην πραγματικότητα οι πολιτικές τους οδηγούν σε περιορισμό των επιλογών των νέων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Ελευθερία είναι να υπάρχει ασφάλεια για το μέλλον των νέων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν επιλογές και ο σύγχρονος σοσιαλισμός πρέπει να δίνει τη δυνατότητα των επιλογών στους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: