Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Πάγκαλος: «Γιατί ο Μάης του '68 ήταν φοβερός; Γιατί όλα τα κόμματα ήταν εναντίον του»

«Γιατί ο Μάης του '68 ήταν φοβερός; Γιατί όλα τα κόμματα ήταν εναντίον του». Σε αυτή τη ρήση συνόψισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος τη δική του θεώρηση για τα γεγονότα της φοιτητικής και εργατικής εξέγερσης της εποχής εκείνης στη Γαλλία, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στα Γιαννιτσά η Δημοτική Επιχείρηση Πολύπλευρης Ανάπτυξης της πόλης, με θέμα: «40 χρόνια από το Μάη του '68».

Ο κ. Πάγκαλος, μέλος της επιτροπής κατάληψης της Σορβόννης την εποχή εκείνη, επισήμανε πως ποτέ, καμία φοιτητική εξέγερση δεν προήλθε από οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις και σημείωσε πως «όσοι ονειρεύονται επανάσταση στο πανεπιστήμιο δεν μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα στο βωμό της κομματικής πειθαρχίας».

Αναφέρθηκε στο διεθνή περίγυρο τον Μάη του '68 (πόλεμος στο Βιετνάμ, «σκιρτήματα» αμφισβήτησης των καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη, εδραίωση της δικτατορίας στην Ελλάδα), ενώ απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε για το εάν τα γεγονότα εκείνα οδήγησαν κάπου, σημείωσε πως η άρχουσα τάξη στη Γαλλία έδειξε την κολοσσιαία γνώση και σοφία της και «ανέκτησε», όπως τόνισε, τις ιδέες του Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: