Σάββατο 31 Μαΐου 2008

ΣΤΙΓΜΑ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ


ΕΠΑΙΡΕΤΑΙ ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ότι «η μεταρρύθμιση προχωρεί» και «οι ίδιοι οι φοιτητές στηρίζουν τις αλλαγές προς ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο», την ώρα που η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει βυθιστεί στο χάος με τα κυβερνητικά τελεσίγραφα.
ΠΩΣ, ΛΟΙΠΟΝ, προχωράει η μεταρρύθμιση και ποιοι τη στηρίζουν, όταν τα γεγονότα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο; Δεν τη στηρίζει ούτε η πανεπιστημιακή κοινότητα ούτε και η κοινωνία, η οποία παρακολουθεί για μία ακόμη φορά μια μεταρρύθμιση απορρύθμισης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και απαξίωσής της για να ανοίξει ο δρόμος στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια.
ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ το υπουργείο Παιδείας, με την εμμονή του να εφαρμοστεί ο ανεφάρμοστος νόμος - πλαίσιο, την ένταση στα πανεπιστήμια, όπου και σημειώθηκαν κρούσματα βίας, καταδικαστέα από όλους, χωρίς περιστροφές.
ΑΥΤΑ ΤΑ κρούσματα, όμως, δεν θα γίνουν η κερκόπορτα για να καταλυθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και να κληθεί η Αστυνομία να «αποκαταστήσει την τάξη» στον ιερό χώρο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
ΠΕΡΑΣΕ ανεπιστρεπτί η εποχή όπου οι άνδρες του «Σπουδαστικού της Ασφάλειας» αλώνιζαν τους πανεπιστημιακούς χώρους και φακέλωναν διδάσκοντες και διδασκομένους. Χρειάστηκαν τεράστιοι αγώνες ολόκληρων γενεών για να κατοχυρωθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Και θα είναι ντροπή να καταλυθεί σήμερα, σε εποχή Δημοκρατίας. Θα σημάνει οπισθοδρόμηση. Θα είναι στίγμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα, για τις φοιτητικές παρατάξεις, τα κόμματα και τις νεολαίες τους.
ΒΑΣΙΚΗ ευθύνη, ωστόσο, θα έχει η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πάψει να προκαλεί και να ερεθίζει με τελεσίγραφα και «διασταλτικές ερμηνείες» του Συντάγματος. Στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας χρειάζεται σύνεση, διάθεση διαλόγου και περισσότερη, όχι λιγότερη, ελευθερία, για να καλλιεργηθεί η αναζήτηση της αλήθειας και να παραμεριστούν ο δογματισμός της αυθεντίας και η εξουσία της γνώσης.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ελευθερία, πιστεύουμε, υπερασπίζονται οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, που δηλώνουν κατηγορηματικά πως με όποια πρόκληση κι αν βρεθούν αντιμέτωποι δεν πρόκειται να καλέσουν την Αστυνομία. Το άσυλο, υπογραμμίζουν, θα το προστατεύσει η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι καθηγητές και οι φοιτητές. Αποδέκτες αυτού του μηνύματος είναι όλοι όσοι πυροδοτούν την αναταραχή και προκαλούν την έκρηξη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: