Σάββατο 31 Μαΐου 2008

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Γ Ν Ω Μ Η

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ η κρίση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εντείνεται μέρα με τη μέρα η βία στα πανεπιστήμια, οι διαδηλώσεις έχουν φτάσει ν αποτελούν καθημερινό πια φαινόμενο και, δυστυχώς, τίποτα δεν δείχνει αυτή την ώρα ικανό ν αλλάξει την κατάσταση και ν αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ΕΙΝΑΙ
προφανέστατες, αν όχι και αυταπόδεικτες, οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Και όχι μόνο επειδή δική της υποχρέωση, ως έχουσα την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι η αποκατάσταση και διατήρηση της τάξης στον χώρο των ΑΕΙ, αλλά επειδή η σημερινή εκρηκτική κατάσταση έχει πυροδοτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από κυβερνητικές ενέργειες και δηλώσεις.
ΘΕΩΡΗΣΕ
υπερβολική, άδικη και υβριστική ο Κ. Καραμανλής την κατηγορία για προβοκατόρικη πρακτική που εκτόξευσε εναντίον του ο Αλ. Αλαβάνος. Αλλά δεν είναι μόνον ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διατυπώσει την άποψη αυτή. Εμμέσως ή ευθέως, η ίδια άποψη έχει εκφραστεί και από άλλες πλευρές της αντιπολίτευσης αλλά και από μέσα ενημέρωσης τα οποία κάθε άλλο παρά τυχαίες θεωρούν τις απαξιωτικές αναφορές των κυβερνώντων στα δημόσια ΑΕΙ και τα συνεχή κηρύγματά τους υπέρ των ιδιωτικών και της ανάγκης παράκαμψης του άρθρου 16.
ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ
επιλογή της κυβέρνησης υπήρξε η κρίση που προκλήθηκε στον χώρο της Παιδείας. Και εξίσου συνειδητή επιλογή είναι η διαιώνισή της, μια και η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται να θεωρεί ότι υποβαθμίζεται έτσι στη λαϊκή συνείδηση η σοβαρότητα του προβλήματος της ακρίβειας. Είναι καταδικασμένη, όμως, πρακτική.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
, εξυπακούεται ότι είναι και υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης και στην απομόνωση εκείνων των στοιχείων που με τις ενέργειες και τις πρακτικές τους απαξιώνουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενισχύοντας έμμεσα τα κυβερνητικά σχέδια.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
βίας σαν αυτές που βιώνουν τώρα τα πανεπιστήμια μεγαλώνουν αντί να κλείνουν τις ανοιχτές πληγές της Παιδείας. Και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΕΘΝΟΣ, 31/5/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: