Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ


Θεώρησα καλό να αναδημοσιεύω από την "Ελευθεροτυπία" την "παρέμβαση" του γνωστού δημοσιογράφου Βίκτωρα Νέττα.
Θα ανοίξει ο φάκελος της αποστασίας του 1965, η οποία οδήγησε στη δικτατορία, στο τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο που οργάνωσε το Ιδρυμα «Κων. Μητσοτάκης» και άρχισαν χθες οι εργασίες του;
Στο Συμπόσιο μάλλον δεν θα ανοίξουν οι φάκελοι, αφού ο Κων. Μητσοτάκης ήταν ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της ανατροπής του πρωθυπουργού του 53% Γεωργίου Παπανδρέου. Θα τους ανοίξει όμως, εκτός Συμποσίου, ο αντίλογος, από σεβασμό προς την ιστορική αλήθεια.
Ευτυχώς, για τον αντίλογο, υπάρχουν πολύ σοβαρές μαρτυρίες, όπως αυτή του αντιστρατήγου Κυριάκου Παπαγεωργόπουλου, τον οποίο ο πρώτος πρωθυπουργός της αποστασίας Γ. Νόβας τοποθέτησε αρχηγό της ΚΥΠ και έμεινε σ' αυτή τη θέση ώς τις 21 Απριλίου 1967. Γράφει ο Κυρ. Παπαγεωργόπουλος στο βιβλίο του «Μήμες Πολέμου και Ειρήνης» (Τόμος Β', Δήλος, σελ. 382 - 383):
«Μέσα σ' αυτά τα δύο σχεδόν χρόνια που διηύθυνα την ΚΥΠ και είχα επαφή και συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αμύνης αείμνηστο Σταύρο Κωστόπουλο, καθώς και ακροάσεις στον Βασιλέα, που ήθελε να τον πληροφορώ απευθείας για διάφορα ζητήματα, είδα, έμαθα και έζησα καταστάσεις, γεγονότα και συμβάντα, πολλά από τα οποία δεν μου επιτρέπει να αναφέρω η δεοντολογία που διέπει τη στάση όσων διετέλεσαν αρχηγοί υπηρεσιών πληροφοριών. Είδα συναλλαγές απίστευτες και πώληση αξιωμάτων που αν δεν τις είχα ζήσει από κοντά δεν θα τις πίστευα. Και πίσω από όλα αυτά, και κάτω από την επιγραφή "για τη σωτηρία της Πατρίδος", ή το ανακτορικό πείσμα με την "ελέω Θεού" νοοτροπία, υπήρχε συνήθως το ατομικό ή πολιτικό συμφέρον. Βεβαίως συνάντησα και άνδρες με άψογο ήθος και συμπεριφορά που σπανίως όμως ακουγόταν η φωνή τους. Και διαπίστωσα πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να γίνει όταν οι μεν "ανεύθυνοι" κατά το Σύνταγμα άρχοντες επιχειρούν να πάρουν ευθύνες γοητευόμενοι από την υπερτάτη "άσκηση εξουσίας", οι δε "υπεύθυνοι κυβερνήτες" εκχωρούν εξουσίες στους "ανεύθυνους" άρχοντες και περιορίζονται στο ρόλο του εκτελεστού επιθυμιών. Ιδίως όταν λόγω ηλικίας και απειρίας, τα μυαλά των "ανευθύνων" μπορούν να πάρουν αέρα και να κάνουν έτσι μεγάλες ζημιές».
Υπάρχουν μαρτυρίες για τις «απίστευτες συναλλαγές» και την «πώληση αξιωμάτων». Θα κατατεθούν στο Συμπόσιο Μητσοτάκη;

[Παρέμβαση, Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ, Ελευθεροτυπία, 7/5/2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: